Hoe een oude huwelijksgewoonte mij doet verkopen als een tierelier!
  • Home  / 
  • Planning  / 

Hoe een oude huwelijksgewoonte mij helpt me te onderscheiden van mijn concurrentie en me doet verkopen als een tierelier!

Hoe een oude huwelijksgewoonte mij helpt me te onderscheiden van mijn concurrentie.

Elke weddingplanner zou een eigen visie moeten hebben op haar beroep. Dat onderscheidt je van je collega’s.

Die visie kan zich bijvoorbeeld uiten in de niche waar je voor koos, in je bedrijfsvoering, in hoe je je zichtbaar maakt via sociale media.

Als ceremoniespreker heb ik een bepaalde visie op trouwceremonies, als weddingplanner op de bruiloften die ik begeleid en/of coördineer. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg fijn om oude huwelijksgewoonten of – tradities toe te passen.

Oude huwelijksgewoonte

Ik meen die term even te moeten uitleggen.

Het huwelijk kent zo’n lange geschiedenis dat we eigenlijk nooit meer stilstaan bij het ontstaan van ervan. De trouwdag zoals we die nu kennen is een dag vol romantiek en liefde voor elkaar. Vroeger zag dit plaatje er heel anders uit. Het huwelijk was meer een verplichting dan een eigen keuze en draaide voornamelijk om economische belangen. De huwelijken van toen waren gearrangeerd: de ouders van de bruid bepaalden met wie er getrouwd werd; vooral om erfenissen of grond binnen de familie te houden.

Hoewel het huwelijk nog steeds in het teken staat van monogamie en eeuwige verbintenis, is het totaalplaatje en de keuze van je partner tegenwoordig ééntje dat bulkt van de romantiek. Door te trouwen wil je bruidspaar vooral de liefde voor elkaar vieren! Toch zie je veel tradities van vroeger nog terug.

  • De bruidegom vraagt zijn toekomstige schoonvader om de hand van zijn dochter
  • Het bruidspaar moet uitkijken aan wie het zijn huissleutel geeft, want anders wordt achter diens rug om, het hele huis versierd (een verwijzing naar de middeleeuwse eerste huwelijksnacht, waarnaar het kersverse bruidspaar letterlijk werd begeleid naar de bedstee, zodat het één en ander gecontroleerd kon plaats vinden)
  • De bruidegom gaan rechts van zijn bruid de kerk binnen. Zo had hij vroeger zijn rechterhand vrij. De bedoeling was om met het zwaard zijn bruid te beschermen tegen leden van rivaliserende stammen, die er op uit waren haar te schaken. Als er was getrouwd voor het Aanschijns Gods, kwam de heer links van zijn bruid uit de kerk, want dan was de bruid “niet meer interessant” voor de aanvallers.
  • Het bruidspaar slaapt de dag voor het huwelijk apart. Omdat het vroeger uitgesloten was dat een stel gemeenschap met elkaar had voor ze huwden én omdat de bruidsjurk een staatsgeheim is tot op het moment van de first look (de bruidegom mag de bruidsjurk nooit voor de trouwdag zien, want dat brengt ongeluk!) (meteen twee oude gebruiken!)

Something old, something blue

‘Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe’ is er ook zo eentje.

De traditie om als bruid iets ouds, iets nieuws, iets geleends, iets blauws en een zilveren muntje in haar schoen te dragen tijdens het huwelijk is al heel oud. Ik raad graag mijn bruid aan om dit in ere te houden, omdat het de jonggehuwden geluk brengt.

Hoewel het een populair gezegde is, weten niet veel mensen wat de ware betekenis van deze vijf items is. Elk item vertegenwoordigt een prachtig symbool van liefde en daarom alleen al verdient het om in ere gehouden te worden.

Wat deze oude huwelijksgewoonte betekent

1. Something old:

Iets ouds dragen staat symbool voor het eren van familie: de bruid wil de ‘oude’ familiebanden behouden en tegelijkertijd start ze nu haar eigen familie.

2. Something new:

Iets nieuws dragen staat symbool voor de verbinding tussen bruid en bruidegom en het commitment om samen verder te gaan .

Something old, something new verwijst naar het feit dat de bruid van haar vorige levenssituatie overgaat naar haar nieuwe; ze is optimistisch voor de toekomst.

3. Something borrowed:

Iets geleends dragen staat symbool voor “geleend geluk”, idealiter van een recente bruid of van een getrouwde vrouw.

4. Something blue:

Iets blauws dragen is symbolisch voor onschuld en trouw, maar ook voor trouw en verbondenheid tussen de bruid en haar toekomstige man.

5. A sixpence in your shoe:

Dit deel van het oude Engelse rijmpje wordt vaak vergeten.

Een zilveren muntje in de (linker)schoen staat symbool voor geluk en welvaart voor het bruidspaar.

Hoe ik het doe

Soms zijn mijn bruidsparen me te modern 🙂

Ze zijn samen de bruidsjurk gaan kiezen (want dat was praktisch) of ze slapen niet apart van elkaar de nacht voor hun huwelijksdag (want dat is  niet praktisch).

Ik zal hen daarin zeker nooit tegenspreken – per slot van rekening is het HUN trouwdag. Wat niet wil zeggen dat ik mijn stokpaardje heb en dat stokpaardje ‘verkoop’ ik zo:

  1. Ik vertel hen dat er kleine details zijn die een trouwdag heerlijk kunnen opleuken. Dat huwelijkstradities zulke details kunnen zijn. (“Je trouwt maar één keer! Waarom dan niet het maximale uit je trouwdag halen? Met het toepassen van oude huwelijkstradities maak je er een leuke dag van, eentje waar je gasten nog lang over doorpraten. Het is namelijk ook herkenbaar voor je bruidspaar en hun genodigden. Vooral oma zal het superleuk vinden!”)
  2. Ik geef hen tips hoe ze op een budgetvriendelijke manier bepaalde oude huwelijksgewoonten kunnen toepassen in hun trouwformule.
  3. Soms ga ik op zoek naar huwelijkstradities die passen bij hun thema. Dat kunnen er ook zijn uit andere culturen, als ze dat wensen.
  4. Af en toe creëer ik ze zélf. Dit doe ik op basis van de behoefte-analyse. Deze behoefte-analyse maakt overigens integraal deel uit van de vakopleiding ‘Weddingplanner’ en kan je dus downloaden in onze besloten online leeromgeving.

Conclusie

Als je als weddingplanner op de hoogte bent van allerlei leuke weetjes (over huwelijkse tradities), onderscheid je je  van andere weddingplanners en kan je de bruiloft van je klant heel erg opleuken.

LEESTIP: 25 leuke weetjes over een bruiloft

LEESTIP:  Maak ook het verschil als weddingplanner als je bruidspaar een budgethuwelijk wenst!

Vragen? Vragen! In een vrijblijvende videocall...

Vraag je je af of de opleiding wel wat voor jou is? Wat verdienen weddingplanners nu eigenlijk? Hoe gaat dat in zijn werk zo studeren aan De Online Wedding Academie? Wie is nu eigenlijk die weddingplanner waarover iedereen zo lyrisch doet? 

Wij beantwoorden al jouw vragen in een gratis en geheel vrijblijvende videocall (of in een persoonlijk gesprek hier op kantoor). Maak gauw je afspraak. 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: