Hoe word je weddingplanner? Quick start guide: hoe weddingplanner worden, zelfs als je je weinig tijd hebt?

Weddingplanner worden, voor velen is het een droom. Met de gelijknamige film uit 2001 met Jennifer Lopez werd het beroep gelanceerd in Nederland en later ook in België.

Mijn ervaring is dat vele dames het organiseren van hun eigen bruiloft zo leuk vinden dat ze het professionele weddingplannen overwegen. Met hetzelfde resultaat. Honderden vrouwen (en occasioneel mannen) streven jaarlijks de zelfde droom na: ik word weddingplanner! Hoe weddingplanner worden; in dit artikel vertel ik je er meer over.

Is een opleiding weddingplanner nodig?

Ja en nee. In België is het beroep weddingplanner (nog) steeds geen erkend beroep, in die zin dat je er een diploma voor moét hebben.

Voor bepaalde zelfstandige activiteiten in België heb je een bekwaamheidsbewijs nodig. Alle zelfstandige beroepen die hier onder vallen worden beschermde of gereglementeerde beroepen genoemd. Dit bekwaamheidsbewijs wordt enkel door een bevoegde instantie worden uitgereikt.

Het beroep weddingplanner valt hier (vooralsnog) niét onder. Let wel: wil je zelfstandig weddingplanner worden, moet je in België over een attest bedrijfsbeheer beschikken. Dat attest staat los van het bekwaamheidsbewijs. Met andere woorden: zelfs al wil je weddingplanner worden en is daar geen bekwaamheidsbewijs voor nodig, dien je nog steeds over een attest bedrijfsbeheer te beschikken als je zelfstandig weddingplanner zou willen worden.

Is een opleiding weddingplanner nuttig?

Iedereen die wil weddingplanner worden, kan het en mag het ook worden, zonder dat je er voor naar school hoeft te gaan.

(Wellicht ten overvloede: de hogeschoolopleidingen event management en – organisatie en dergelijke laat ik voor dit artikel buiten beschouwing. Deze opleidingen leiden dan ook niet per definitie naar het beroep van weddingplanner, maar moeten eerder als een basis gezien worden voor het eventplannen, zoals weddingplanning dat ook is).

Dat wil niet zeggen dat een opleiding niet nuttig zou kunnen zijn. Ik breek er ook geen lans voor om zo maar in de diepe te springen, want let me break this to you: weddingplanning is niet niks. Als bruiloftsplanner ben je namelijk bezig met iemands Mooiste Dag, eentje die slechts éénmaal plaats vindt. Je krijgt dus maar één kans om het goed te doen.

Een weddingplanner heeft toewijding en passie nodig voor het vak. Zeker tijdens het hoogseizoen (van begin mei tot en met einde september) werk je bijna elke zaterdag, want dat is de dag dat de meeste jonge bruidsparen huwen hier in België. Buiten het hoogseizoen ben je vaak tot ‘s avonds laat bezig met de voorbereidingen voor al die bruiloften.

Je moet ook creatief zijn en out of the box kunnen denken. Dat houdt in dat je problemen kan oplossen in een vingerknip – en kennis hebt van de trouwbranche. Even doorheen Pinterest scrollen is één, je er in verdiepen is een ander.

Een opleiding volgen kan je helpen om je vaardigheden aan te scherpen. Je leert er de basis van het event plannen en met wat geluk van het starten van een eigen zaak. Want de meeste weddingplanners gaan voor zichzelf aan de slag.

Welke opleidingen zijn er ?

De laatste jaren is het beroep van weddingplanner enorm populair geworden in België. Daarom zijn er best wel wat opleidingen ontwikkeld, die van hoge kwaliteit zijn. Ik noem een paar soorten.

Groepslessen

De meeste groepslessen worden wekelijks op de zelfde dag ‘s avonds gegeven in een klaslokaal. Er zijn korte en lange opleidingen. Sommigen worden afgesloten met een examen en/of een eindopdracht. Na afloop krijg je een certificaat van deelname of een erkend diploma.

In het Centrum Voor Avondonderwijs kan je bijvoorbeeld in tien weken weddingplanner worden.

Je kan er overigens ook online studeren (in het gerelateerde Centrum voor Afstandsonderwijs), maar ik hoor dan negatieve geluiden over de begeleiding door de docent. 

Niet zo bij De Online Wedding Academie – wij staan altijd aan je zij!

Thuiscursussen

Een groot nadeel aan het volgen van groepslessen is dat je je moet kunnen vrijmaken. En dat je je moet kunnen verplaatsen, want de meeste klassikale groepslessen vinden plaats in een grote stad.

Dat heeft gevolgen: file, dure parking, wegenwerken, vroeg vertrekken en laat terug komen. Been there and done that.

Wie kleine kinderen heeft, afhankelijk is van het openbare vervoer of in ‘shiften’ werkt is het volgen van groepslessen niet altijd een optie.

Voor die mensen is het volgen van een cursus op eigen ritme gemakkelijker. Met een thuiscursus studeer je waar en wanneer je maar wil. In de praktijk betekent dit dat je na het betalen van het cursusgeld, je thuis één of meerdere kaften krijgt toegestuurd met de cursus.

Bij NHA kan je bijvoorbeeld weddingplanner worden met een thuiscursus. Ze sturen je dan de leerstof in de vorm van verzorgde kaften.

Het instituut biedt ook een online forum aan, waar studenten met elkaar en met hun docent in contact kunnen komen. Indien gewenst, kan je huiswerk insturen via deze student plaza en die laten beoordelen door je docent. Alleen wie al zijn huiswerkjes instuurt, krijgt het diploma.

Online opleidingen

Bij thuiscursussen als die bij NHA, gluurt één groot nadeel om de hoek: Motivatie. De kans is groot dat je vol enthousiasme begint met de cursus. Je plant wekelijks een middag in om flink te studeren. Want je wil opschieten en over maximum een half jaar dat examen doen, zodat je snel aan de slag kan als weddingplanner.

En dan begint het –

Je gaat terug full-time werken. Je baby houdt je elf maanden wakker ‘s nachts in plaats van de zes die in de opvoedingsboeken staan. De zomer lonkt. Je slaat al eens een middag over, omdat het mooi weer is en dan nog één, omdat je oma op bezoek komt en dan nog één…

Geloof me, been there, done that and have that T-shirt. Vroeg of laat verzamelt de cursus stof in je kast. Zonde van je tijd, zonde van het geld. En weg diploma, want je stuurde niet alle huiswerkjes in.

Er is geen stok achter de deur.

Het zit namelijk zo: Je docent is er wèl (in tegenstelling tot die van het Centrum voor Afstandsonderwijs); hij of zij beantwoordt je vragen via de studentplaza en verbetert je huiswerk, maar zijn of haar reactie blijft echter beperkt tot het geven van een cijfer en that’s it.

(Trouwens, ik wéét dat sommige verkopers van thuiscursussen er min of meer op rekenen dat je je cursus uiteindelijk in de kast stopt). KACHINGGGG ! Hoor je de kassa al rinkelen?

Waarom weddingplanner worden met de Online Wedding Academie?

In tegenstelling tot andere cursusproviders, leiden wij jou nét om de valkuilen van het online studeren heen.

 1. Wij coachen jou via videoconferencing, in groep en in person.
 2. Er is een besloten facebook-community alwaar je in contact komt met mede-studenten. Onze weddingplanner houdt een oogje in het zeil en stuurt bij waar nodig.
 3. Je kan je vragen 24/7 stellen aan onze weddingplanner in een speciale what’s appgroep, uitsluitend voor studenten.
 4. Wij begeleiden jou bij je huiswerk. We beperken ons hier bij niet tot het louter geven van een cijfer – we geven ook aan wat er beter kan. Misschien ontstaat er dan wèl een dialoog, waar uit je nog iets leert?
 5. En wij bouwen al tijdens je studie méé aan je portfolio! Zodat je straks heel sterk kan starten aan je carrrière als weddingplanner!

O ja, wij begeleiden jou ook van A tot Z bij jouw eindopdracht. Je helpt een bruidspaar met diens bruiloftplanning en/of begeleidt hun trouwdag. En van A tot Z wil zeggen: Je selecteert zélf een bruidspaar, wij matchen jou met een bruidspaar uit onze database of je wordt van bij de start van je studie meteen ingeschakeld in Mint & Memories.

Wij zijn niet voor niets de meest persoonlijke opleiding van Vlaanderen!

Afgestudeerd

Na het afronden van de meeste opleidingen, krijg je een certificaat van deelname of een diploma. Mijn ervaring is dat als je een diploma wil, dat je dan een theoretisch examen en/of een (eind)opdracht moet uitvoeren. Dit diploma is dan voldoende om aan de slag te gaan als werknemer of zelfstandige.

(Zo ook bij De Online Wedding Academie).

MAAR:

Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het vestigingsattest bedrijfsbeheer. Dit attest kan je apart bekomen door een cursus bedrijfsbeheer te volgen en/of een theoretisch examen af bij de Centrale Examencommissie (CEC) van de Vlaamse Overheid.

Af en toe zijn er vacatures voor weddingplanners bij reeds gevestigde waarden in de trouwindustrie. Soms is dat na een geslaagde stage. Maar de meeste weddingplanners gaan voor zichzelf aan de slag, in hoofd- of in bijberoep.

Zelfstandig zijn

Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.

Als weddingplanner ben je sowieso btw-plichtig en je hebt dus sowieso een btw-nummer nodig. Ook als weddingplanner in bijberoep reken je btw aan en kun je die aftrekken, behalve als je omzet minder dan 25 000 euro bedraagt en je daardoor de vrijstellingsregeling geniet. Maar zelfs dan moet je nog altijd een btw-nummer hebben.

Inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen kun je zelf doen via een ondernemingsloket of je kunt een beroep doen op erkende organisaties die deze en andere formaliteiten, zoals het activeren van je btw-nummer, voor jou regelen.

Ben je er nog niet helemaal uit? Doe dan net als ik en laat je boekhouder het één en ander in orde brengen. Wist je dat het eerste gesprek met een boekhouder doorgaans gratis is? Aarzel niet om er naar te vragen.

Kennis maken met het prestigieuze beroep van weddingplanner?

Schrijf je dan nu in voor onze gratis mini-cursus ‘Hoe word je een succesvol weddingplanner?’ en lees/leer alles over de in & out’s van mijn beroep.

En dat is nog niet alles…

In deze vier dagelijkse mails vertellen wij jou onze geheimen om snel en gemakkelijk een carrière na te streven van weddingplanner.

Dit kan je verwachten, als je je NU aanmeldt voor onze GRATIS vierdaagse mini-cursus..

DAG 1

 • Zo ziet de typische week van onze weddingplanner er uit.
 • Dit heb je nodig om weddingplanner te worden! (Vaardigheden, startkapitaal, bureaubenodigdheden)
 • Deze online tools gebruik ik in mijn werk als weddingplanner.

DAG 2

De tips van de professional om snel, zeer snel een portfolio op te bouwen, zelfs al heb je nauwelijks ervaring!

DAG 3

Hoeveel kan je je bruidsparen vragen, als je weddingplanner bent? Hoe bepaal je je prijzen als beginner?

DAG 4

We sluiten deze mini-cursus af met een heel leuk e-book, zo uit onze vakopleiding ‘Weddingplanner’. De bruiloft van nu is niet altijd zo geweest! Alles wat je moet weten over de geschiedenis van de bruiloft!
Waar wacht je nog op?

Vraag GRATIS je mini-cursus aan!

*Gelieve volledig in te vullen

Voornaam

Familienaam

Click Here to Leave a Comment Below
Kelinelry - 10 maart, 2019 Antwoord

Zithromax And Ear Infections cialis no prescription Viagra Con Otro Nombre

  Kelinelry - 22 maart, 2019 Antwoord

  Achat De Propecia En Espagne Using Amoxicillin For Kennel Cough Is Amoxicillin In Penicillin Family Priligy Viagra Tarifs

BestWilfredo - 2 april, 2019 Antwoord

I see you don’t monetize deonlineweddingacademie.be, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month.

There is one good method that brings decent money, you can google it:
money making by bucksflooder

OfeliaBig - 1 mei, 2019 Antwoord

Hi. I have checked your deonlineweddingacademie.be and i see you’ve got some duplicate
content so probably it is the reason that you don’t rank
high in google. But you can fix this issue fast.
There is a tool that creates articles like human, just search in google:
miftolo’s tools

Leave a Comment: